1. Home
  2.  - 
  3. Sparen en beleggen
  4.  - Pensioensparen
Pensioensparen

Pensioensparen

Is het wettelijk pensioen uw enige bron van inkomsten als u met pensioen gaat? Dan wordt het niet vanzelfsprekend om uw huidige levensstandaard te behouden. Begin daarom vandaag al met pensioensparen.

Hoe werkt pensioensparen?

U mag elk jaar een maximumbedrag van 990 euro (fiscaal maximum 2023) sparen in uw pensioenspaarplan. Op uw gestorte premies krijgt u elk jaar gegarandeerde intresten, die op hun beurt intresten opbrengen. Zo bereikt u op pensioenleeftijd een mooi kapitaal. Daarbovenop deelt u mee in de winst van de verzekeringsmaatschappij. Deze winstdeelname wordt belegd aan een vaste intrestvoet of in een tak 23-fonds.

Fiscus beloont uw appeltje voor de dorst

De fiscus beloont uw spaarinspanningen met een behoorlijk belastingvoordeel:

  • De fiscus betaalt u 30%, verhoogd met gemeentetaks, terug.
  • Op uw zestigste betaalt u slechts 8% taks op uw bijeengespaarde kapitaal. -sinds 2015, bij stortingen voorheen die datum, wordt een eindtaxatie aangerekend van 10%- Op uw spaargeld van de laatste vijf jaar betaalt u dus helemaal geen taks.
  • U betaalt geen belasting op de winstdeelname.
  • U betaalt geen premietaksen.

Bij ons stelt u zelf uw pensioenspaarplan samen. Dat gebeurt in drie stappen.

Stap 1: kies uw intrestvoet

U hebt de keuze tussen een kapitaalsgarantie 0% of een variabele intrestvoet met hogere beheerkosten. Kiest u voor het eerste, dan wordt uw rendement volledig opgebouwd door uw winstdeelname. Die kan dan hoger zijn dan in de andere formules.

Stap 2: beslis over uw winstdeelname

Bij het afsluiten van uw contract kiest u hoe de winstdeelname wordt belegt.

  1. Uw winstdeelname wordt gekapitaliseerd samen met uw pensioenpremies.
  2. Uw winstdeelname wordt belegd in een tak 23-fonds.

Stap 3: beslis over uw Kapitaal bij Overlijden

Wilt u dat uw nabestaanden bij uw overlijden een mooi bedrag ontvangen? Verzeker dan zeker ook een Kapitaal Overlijden. Elk jaar gebruikt de verzekeringsmaatschappij dan een stukje van uw premie om dat kapitaal te verzekeren.

Stap 4: combinatie TAK21 en TAK23

U krijgt de mogelijkheid om een gedeelte van de premie te storten in één van de 4 managed funds van VIVIUM. Er wordt rekening gehouden met uw beleggersprofiel : Defensief, Neutraal, Dynamisch en Agressief.
Tip: Combineer uw pensioenspaarplan met langetermijnsparen. Zo kunt u een belangrijk extra fiscaal voordeel genieten. Meer weten?                            Maak een afspraak via https://calendly.com/advieskantoorbogaert 

Bel ons