1. Home
  2.  - 
  3. Sparen en beleggen
  4.  - Langetermijnsparen
Langetermijnsparen

Langetermijnsparen

Langetermijnsparen is ideaal als u nog wat financiële ruimte heeft naast uw pensioensparen. Jaarlijks zet u een bedrag opzij voor minstens tien jaar.

Hoeveel mag ik storten?

Rekening houdende met de regel dat je maximum 6% van je netto-inkomen + 169,20€ mag storten, mag er tot maximum 2310€ gespaard worden in langetermijnsparen.

Op uw premies ontvangt u jaarlijks een gegarnadeerde intrest en een mogelijke winstdeelname.

Als u reeds een woonlening hebt waarbij u een fiscale woonbonus krijgt liggen de regels terug anders.

Houd rekening met uw woonkrediet

U combineert langetermijnsparen best niet met een woonkrediet van na 1 januari 2005. Een woonkrediet geeft recht op een woonbonus die uw fiscale korting bijna helemaal uitput. Is de lening van uw huis al afbetaald en uw fiscale korting niet volledig uitgeput, dan is langetermijnsparen fiscaal wel voordelig.

Fiscaal voordeel tot na uw pensioenleeftijd

  • De fiscus betaalt u 30% van de premie terug.
  • U betaalt slechts 10% taks op het kapitaal dat u op uw zestigste bijeen gespaard hebt. U mag daarna blijven sparen, ook na uw pensioenleeftijd. De laatste jaren betaalt u dus helemaal geen taks.
  • U betaalt geen belasting op de winstdeelname.

Bij ons kiest u zelf het langetermijnspaarplan dat het beste bij u past.

Stap 1: kies uw intrestvoet

U kiest tussen 0% en 1.5%. Als u kiest voor 0% wordt uw rendement volledig opgebouwd door uw winstdeelname. Die kan dan hoger zijn dan in de andere formules.

Stap 2: beslis over uw winstdeelname

Bij het afsluiten van uw contract kiest u hoe u uw winstdeelname belegt:

  • Kapitaliseren samen met uw pensioenpremies;
  • Beleggen in een tak 23-fonds.

Stap 3: grootte van het Kapitaal Overlijden

Kiest u bijvoorbeeld een Kapitaal Overlijden van 6.000 euro, dan krijgen uw nabestaanden dat bedrag als u overlijdt. Hebt u in tussentijd een hoger kapitaal bijeen gespaard, dan krijgen zij uw bijeengespaarde kapitaal. Koos u niet voor een Kapitaal Overlijden? Dan wordt de reeds opgebouwde reserve uitgekeerd aan uw nabestaanden.

Stap 4: combinatie TAK21 en TAK23

U krijgt de mogelijkheid om een gedeelte van de premie te storten in één van de 4 managed funds van VIVIUM. Er wordt rekening gehouden met uw beleggersprofiel : Defensief, Neutraal, Dynamisch en Agressief.
Langetermijnsparen is een fiscaal gunstige manier om uw kapitaal te laten groeien. Maar wist u dat pensioensparen fiscaal nog voordeliger is? Vraag uw makelaar meer uitleg.

Call Now ButtonBel ons