Uw dagen zijn goed gevuld: het werk, de crèche, hobby’s, uitgaan met vrienden, allerlei plannen, … Soms zijn de dagen te kort! Geen tijd om over uw pensioen na te denken dus. Maar toch …

Als u kiest voor een levensverzekeringscontract in pensioensparen, denkt u vooruit en profiteert u elk jaar van een belastingvermindering van maximaal 30% op het gespaarde bedrag. U kan er dus nu al van genieten en tegelijkertijd uw toekomst voorbereiden.

Pensioensparen in een notendop:

  • U kiest zelf het bedrag en dat kan al vanaf 30 euro per maand en met een maximum van 82,50 euro per maand.
  • U geniet naargelang uw belastbaar inkomen elk jaar een belastingvermindering tot 30 % van het bedrag van de betaalde premies.
  • U verkleint het verschil tussen uw laatste loon en het bedrag van uw toekomstige wettelijke pensioen, dat vaak onvoldoende is.

U vraagt uw pensioenkapitaal op wanneer u maar wil. U bent dan wel een belasting van 33% (+ gemeentebelasting) verschuldigd als de afkoop voor uw 60e verjaardag plaatsvindt. Vanaf de leeftijd van 60 jaar of op de 10e verjaardag van het contract (als u het contract vanaf de leeftijd van 55 jaar hebt afgesloten) geldt er een belasting van 8%. Tip : bij overlijden kunnen er successierechten verschuldigd zijn. De fiscale behandeling is afhankelijk van de individuele situatie van elke klant en kan achteraf worden gewijzigd.

Naargelang uw situatie en financiële doelstellingen zijn er verschillende oplossingen. Als u geen hypothecaire lening hebt, of uw hypothecaire lening is afgelopen, kunt u nog extra fiscaal voordeel doen aan een belastingvoordeel van 30% door te starten met Langetermijnsparen. Hierbij is het mogelijk om voorschotten op te nemen zonder dat er afkoopvergoedingen worden aangerekend. Wel wordt er een premietaks aangerekend van 2%, wat bij pensioensparen niet het geval is.
Het maximale aftrekbare bedrag voor 2021 én 2022 is 2350€ of 195,83 euro per maand.

Als u zelfstandige bent, zijn er oplossingen die nog voordeliger zijn.

Gezien de diverse mogelijkheden, is het best hiervoor eens rond tafel te zitten.
Neem gerust contact met mij op of maak een afspraak om samen de formule te vinden die bij u past.

Bel ons